zamawiaj online

Czyszczenie systemu mlecznego

Prawidłowe i regularne czyszczenie systemu mlecznego gwarantuje utrzymanie higieny wnętrza przewodu. Jednak na zewnętrznej powierzchni przewodu gromadzą się z czasem różnorodne bakterie i zarazki. Ich źródłem mogą być drobiny unoszące się w powietrzu lub kontakt z rękami. Umieszczenie przewodu bezpośrednio w mleku powoduje przedostanie się bakterii do mleka. Tym samym jakość mleka nie jest już optymalna. Dlatego w celu zapewnienia stale doskonałej jakości mleka zalecamy używanie  pojemników na mleko.

Puszysta pianka mleczna lub ciepłe mleko do specjałów kawowych są idealne, kiedy mleko przed podgrzaniem i spienieniem jest świeże i przechowuje się je w temperaturze 4°C. Niektóre pojemniki na mleko utrzymują przez cały czas optymalny dla mleka zakres temperatury.

Większość automatycznych ekspresów do kawy umożliwia przyrządzanie za naciśnięciem przycisku specjałów kawowych najwyższej jakości, takich jak kawa latte macchiato, kawa cappuccino, kawa espresso macchiato lub kawa flat white. Aby zawsze tak było, stworzono system do czyszczenia systemu mlecznego. W połączeniu z automatycznym procesem czyszczenia środek czyszczący do systemu mlecznego wyjątkowo skutecznie usuwa tłuszcz mleczny i białko. W ten sposób higienicznie czyste przewody gwarantują zawsze lekką, delikatną piankę mleczną.

Przy normalnym użytkowaniu zaleca się wymianę przewodu mleka co 3 miesiące. Jeśli w ciągu dnia przyrządzanych jest więcej specjałów kawowych z mlekiem, przewód należy - rzecz jasna - wymieniać częściej.