Konserwacja ekspresu do kawy

Na żywotność ekspresu wpływa przede wszystkim częstotliwość i sposób konserwacji poszczególnych elementów, które zaniedbane niszczeją i znacząco wpływają na jakość pracy urządzenia oraz smaku kawy. Aby ekspres służył nam możliwie jak najdłużej konieczne jest regularne przestrzeganie kilku, dosyć prostych zasad, które dodatkowo mogą również oszczędzić przyszłych, zupełnie zbędnych kosztów.

Codzienna higiena to podstawa – bez względu na rodzaj czy wielkość posiadanego urządzenia. Wylewanie wody z tacki, opróżnianie i płukanie pojemnika na fusy czyczyszczenie dozownika kawy, który z łatwością może się zapchać – to obowiązkowe czynności, o których z pewnością nie warto zapominać. Faktem jest bowiem, że zautomatyzowane procesy oczyszczania, jak chociażby płukanie systemu mleka, często nie są wystarczająco skuteczne i na dłuższą metę się nie sprawdzają – jak sama nazwa wskazuje,płukanie nie oznacza przecież dokładnego oczyszczania. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza latem, kiedy przez wysokie temperatury mleko może dodatkowo skwaśnieć w przewodzie,co w późniejszym czasie tworzy jedynie problemy.

Nie mniej istotne jest… filtrowanie wody, które jest podstawą przy zaparzaniu ulubionego napoju. Wyjątkowo ważna i jednocześnie często pomijana czynność uznawana jest powszechnie za zbędną, jednak niedopatrzenia w tym zakresie mogą znacząco wpłynąć na stan ekspresu. Twarda woda z kranu tworzy sprzyjające środowisko dla osadzania się kamienia w bojlerze, bloku grzewczym czy nawet grupie zaparzającej. W praktyce oznacza to mniejszą wydajność ekspresu, wydłużenie procesu nagrzewania i zaparzania kawy, zatykanie przewodów czy ogólną awarię systemu.

Absolutną koniecznością jest okresowa konserwacja ekspresu i jego poszczególnych elementów, a w tym, między innymi – bloku grzewczego, który znacząco wpływa na smak i aromat kawy. Oczyszczanie bloku powinno być dokonywane regularnie co około 600 przyrządzonych porcji, co znacząco wpływa na żywotność i bezawaryjność ekspresu. Dodatkowo, w przypadku tej części warto stosować także specjalnego smaru zwiększającego jej wydajność, a także preparatów odtłuszczających pozwalających na pozbycie się oleju kawowego. Jedynym wyjątkiem w tym zakresie wśród urządzeń automatycznych są te marki Jura, które wyposażone są w system niwelujący potrzebę mechanicznego czyszczenia. Niewątpliwym plusem jest, że w nowoczesne ekspresy same informują o potrzebie dodatkowej konserwacji i w dużej mierze samodzielnie dokonują niezbędnych procesów. W większości urządzeń automatycznych w ten sposób przeprowadzane jest odkamienianie, a jedynym wkładem użytkownika jest dostarczenie odpowiedniego preparatu – w płynie, proszku czy tabletkach.

Niewątpliwie, regularna higiena każdego ekspresu to konieczność, jeżeli zależy nam na jego wydajności, trwałości i przede wszystkim – pysznej, aromatycznej kawie. Wszystkie drobne, podstawowe zabiegi dokonywane każdego dnia znacząco wpływają jakość i przyjemność użytkowania urządzenia, a trwałe zaniedbanie nawet najlepszego aparatu może doprowadzić do poważnych usterek. Im większa częstotliwość użytkowania – tym częściej należy dokonywać czynności konserwacyjnych czy serwisowych, jednak urządzenia wykorzystywane sporadycznie również bywają narażone na liczne awarie. Jedno jest pewne – o każdy ekspres należy dbać, by każdego dnia cieszyć się ulubionym napojem!