Naprawa ekspresów Melitta

Kawa to napój, który towarzyszy ludzkości od wielu lat. Jest idealnym uzupełnieniem luźnych spotkań towarzyskich, jak i tych, na których zapadają ważne decyzje biznesowe. Poprawia nastrój, idealnie budzi, a co najważniejsze jest zdrowa i zawiera mikroelementy niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.

Marka Melitta związana jest z kawą już od 111 lat. Jej historia rozpoczęła się w 4-pokojowym apartamencie w niemieckim Dreznie w roku 1908. Melitta Bentz, niemiecka gospodyni domowa, wynalazła wtedy pierwszy filtr do kawy. Pozwalał on na przygotowanie pysznej kawy, której smak nie był zakłócony goryczą oraz fusami. Ewolucja marki na przestrzeni lat doprowadziła do powstania legendarnych już ekspresów przelewowych. Pierwszy z nich powstał w 1965 roku i był w stanie przygotować aż 8 filiżanek kawy w niecałe 6 minut. Wysoka wydajność ekspresów przelewowych marki Melitta zrewolucjonizowała rynek kawowy w Niemczech.

Ekspresy do kawy Melitta to urządzenia trwałe, dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów wykorzystywanych przy produkcji urządzeń. Dodatkowym atutem są także niezwykle intuicyjne oraz proste do wykonania automatyczne programy konserwacji. Wykonywanie ich zgodnie z komunikatami na wyświetlaczu pozwala na bezproblemowe użytkowanie urządzenia oraz unikanie nieprzyjemnych usterek. Szczególną uwagę warto zwrócić na konieczność regularnego czyszczenia ekspresu za pomocą tabletki czyszczącej oraz odkamienianie. Ważne jest również, aby regularnie po wykonanych kawach mlecznych stosować program płukania dyszy spieniającej (Easy Cleaning) oraz minimum raz w tygodniu czyszczenia układu mlecznego z dedykowanym do tego środkiem.

Usterki oraz awarie, są naturalnym zjawiskiem w cyklu życia każdego ekspresu. W przypadku urządzeń marki Melitta nie jest to nagminne, aczkolwiek po latach doświadczeń w Klinice Ekspresów udało nam się wyszczególnić kilka usterek, które najczęściej wymagają interwencji serwisowej. Nasi Klienci zgłaszają się z problemami związanymi z:

  1. Ekspres Melitta nie nalewa kawy lub kawa kapie. W na pojemniku na fusy znajduje się duża ilość wody. Awarie związane z brakiem możliwości nalewania kawy zazwyczaj spowodowane są uszkodzeniem zaworu drenażowego. Usterka ta nie jest droga w naprawie, a jej przyczyną może być naturalne zużycie części lub niewykonywanie programów konserwacji z należytą systematycznością. Dlatego też zapraszamy do naszego sklepu internetowego www.swiatekspresow.pl, gdzie możecie Państwo zamówić niezbędne środki do czyszczenia ekspresu do kawy Melitta.
  2. Zaparzacz w ekspresie Melitta jest zablokowany i nie ma możliwości wyciągnięcia go. Melitta w produkowanych ekspresach montuje jednostki zaparzające, które Klient może wyjąć w celu wyczyszczenia z resztek kawy. Posiadają one mechanizm, który blokuje zaparzacz w momencie, gdy może ona ulec uszkodzeniu w skutek nieprawidłowego użytkowania ekspresu Melitta. Odblokowanie jednostki zaparzającej jest kosztem 4-5 razy niższym, niż konieczność jej wymiany.
  3. Ekspres Melitta nie mieli kawy. Urządzenia marki Melitta wyposażone zostały w młynki stalowe. Wytrzymałość jest jednym z ich podstawowych atutów. Jednak nawet najtrwalszy młynek nie ma szans w spotkaniu z ciałami obcymi, które potrafią przedostać się do zasobnika na kawę ziarnistą. Dlatego też jako Klinika Ekspresów zalecamy stosowanie dobrej jakościowo kawy, gdyż dzięki temu unikniecie Państwo nieprzyjemności związanych z uszkodzeniami młynka do kawy w ekspresie Melitta.

Naprawy w serwisie Klinika Ekspresów dokonywane są przy użyciu nowych, oryginalnych części, na które udzielamy 6-miesięcznej gwarancji. Mamy także możliwość naprawy ekspresu z zastosowaniem części używanych, o czym Klient jest informowany w trakcie rozmowy telefonicznej. Znacznie zmniejsza to ogólny koszt naprawy, a części używane są uprzednio sprawdzane pod względem jakości oraz stopnia wyeksploatowania przez techników serwisu Klinika Ekspresów.

Ekspres do kawy Melitta, który uległ jakiejkolwiek awarii Klient może zgłosić na 3 sposoby – telefonicznie, mailowo oraz poprzez wypełnienie krótkiego formularza na stronie www.klinikaekspresow.pl. Zgłoszenia potwierdzane są telefonicznie przez konsultantów Kliniki Ekspresów, dzięki czemu możecie Państwo dopytać o każdy szczegół, który nurtuje Państwa przed oddaniem ekspresu w ręce naszych specjalistów. Termin odbioru ekspresu przez kuriera GLS w specjalnie przygotowanym do tego bezpiecznym opakowaniu transportowym uzgadniany jest w trakcie rozmowy telefonicznej z konsultantem Kliniki Ekspresów zgodnie z Państwa potrzebami.

Proces naprawy w serwisie Klinika Ekspresów rozpoczyna się od przyjęcia ekspresu. Jest on wypakowywany ze specjalnie zaprojektowanego opakowania transportowego, w którym odbierany jest od klienta. Następnym etapem jest sprawdzenie kompletności oraz stanu urządzenia, a także opisanie ich na protokole przyjęcia ekspresu do serwisu po uprzednim wykonaniu dokumentacji fotograficznej. Wykonanie tych kroków skutkuje przekazaniem ekspresu w ręce wyznaczonego technika oraz zajęciem miejsca na profesjonalnym stanowisku diagnostycznym. Przewidywane koszty naprawy przekazujemy w rozmowie telefonicznej. W przypadku akceptacji kosztów naprawy przez klienta, technik rozpoczyna naprawę ekspresu. Jej końcowym etapem jest kompleksowe czyszczenie oraz odkamienienie, dzięki czemu klient otrzymuje w pełni sprawny sprzęt, gotowy do parzenia kolejnych porcji wyśmienitych napojów kawowych. W przypadku, gdy klient nie decyduje się na naprawę swojego ekspresu, otrzymuje 3 propozycje:

  1. Utylizacja sprzętu – ekspres zostaje zutylizowany w Klinice Ekspresów, a klient nie ponosi żadnych kosztów.
  2. Odkup ekspresu – klient otrzymuje propozycję kodu rabatowego o określonej wartości na zakup nowego sprzętu w sklepie internetowym Świat Ekspresów (www.swiatekspresow.pl), pozostawiając swój w ramach rozliczenia.
  3. Odesłanie urządzenia – ekspres odsyłany jest w identycznym stanie, w którym trafił do Kliniki Ekspresów. Klient nie ponosi kosztów transportu, jedynie koszty diagnostyki, które wynoszą tylko 50zł.

Ekspresy automatyczne Melitta to urządzenia proste w codziennej eksploatacji. Niektóre z usterek użytkownik ekspresu jest w stanie rozwiązać w domowym zaciszu. Poniżej zamieszczamy wskazówki dla naszych Klientów, co warto wykonać, gdy ekspres do kawy Melitta nie pracuje w należny sposób.

Awaria Przyczyna Działanie
Kawa leci z wylotu Zbyt drobny stopień. Stopień zmielenia ustawić na grubszy.
Urządzenie zabrudzone. Oczyścić moduł parzenia. Uruchomić program czyszczenia.
Urządzenie pokryte kamieniem. Odkamienić ekspres.
Kawa nie leci. Zbiornik na wodę pusty lub źle założony. Napełnić zbiornik na wodę i zwrócić uwagę na prawidłowe osadzenie.
Moduł parzenia zapchany. Oczyścić moduł parzenia.
Komunikat Wsypać ziarna kawy. Ziarna kawy nie wpadają do młynka. Wcisnąć przycisk poboru.
Lekko popukać w pojemnik na ziarna kawy.
Oczyścić pojemnik na ziarna kawy.
Ziarna kawy zbyt oleiste. Użyć innych ziaren.
Głośny odgłos młynka. Obce ciała w młynku. Skontaktować się z Infolinią.
Moduł parzenia nie daje się założyć po jego wyjęciu. Uchwyt do blokowania modułu parzenia nie jest we właściwym położeniu. Sprawdzić, czy uchwyt blokady modułu parzenia prawidłowo zaskoczył.
Napęd nie jest we właściwym położeniu. Nacisnąć i przytrzymać przycisk "moc kawy" oraz wyłączyć i włączyć urządzenie.