zamawiaj online

Wymiana filtrów wody

Odpowiednia woda jest decydująca dla smaku, ponieważ kawa składa się w nawet 98% z wody. Oprócz wapnia, minerałów i związków fluorów w wodzie bieżącej znajdują się w wielu miejscach śladowe ilości ołowiu, miedzi, aluminium i chloru. 

W większości ekspresów filtr jest umieszczony bezpośrednio w zbiorniku wody, zapewniając zawsze jej świeżość. Szkodliwe substancje są przy tym w całości absorbowane, podczas gdy ważne związki fluoru są zachowywane i działają jako decydujące nośniki smaku przy rozwijaniu aromatu. Dzięki optymalnemu składowi wody każdy specjał kawowy zapewni doskonałe wrażenia smakowe.

Po przygotowaniu 50 litrów napojów lub po upływie 2 miesięcy należy wymienić filtr. Przestrzeganie tych terminów jest bardzo ważne, aby filtr mógł działać z maksymalną skutecznością. W przeciwnym razie nie można zagwarantować optymalnej jakości wody i tym samym doskonałej przyjemności picia kawy.

Zaleca się używanie filtra  pomimo zamontowania instalacji do usuwania kamienia, gdyż twardość wody może ulegać znacznym wahaniom pomimo obecności instalacji do usuwania kamienia. Przyczyną często jest nieznana jakość regeneracji. Ponadto środki do usuwania kamienia nie usuwają z wody bieżącej substancji zapachowych i smakowych takich jak m.in. chlor, a więc  wkład filtra  działa jako ważny regulator wody i decyduje o aromacie specjałów kawowych.

Naturalnie zasadnicze znaczenie ma codzienne dokładne mycie zbiornika wody i napełnianie go co rano świeżą wodą.

Aby zapobiec wyschnięciu granulatu, filtr należy zawsze trzymać w wodzie, tzn. dno zbiornika wody powinno być przykryte. Najlepiej przechować w tym czasie zbiornik wody wraz z filtrem w lodówce. Jeśli nie ma na to miejsca, należy owinąć filtr folią aluminiową lub zapakować w plastikowy worek i włożyć do lodówki. W ten sposób po urlopie filtr nadal będzie działał prawidłowo, gwarantując po powrocie doskonałą przyjemność picia aromatycznej kawy. Po urlopie należy zmienić wodę, nie zapominając przy tym o dokładnym przepłukaniu zbiornika wody i filtra. W celu przepłukania granulatu filtra zalecamy przyrządzenie 1-2 porcji gorącej wody (min. 200 ml).Wprzypadku wyjazdu na urlop dłuższy niż miesiąc po powrocie należy założyć nowy filtr i przepłukać urządzenie przed przyrządzeniem pierwszej kawy.

Z jednej strony woda mineralna cechuje się doskonałą jakością i dostarcza naszemu ciału ważnych składników mineralnych. Ponieważ zawartość wapnia w wodzie o twardości do 60°dH jest o wiele za duża w porównaniu z wodą bieżącą, woda mineralna nie nadaje się do użytku w naszych automatycznych ekspresach do kawy.

Większość ekspresów ma możliwość zastosowania filtra wody.