zamawiaj online

Metaliczny posmak kawy z ekspresu

Metaliczny posmak kawy z ekspresu

Jeżeli nagle zacząłeś odczuwać metaliczny posmak kawy z ekspresu w Twoim domu, to znak, że należy natychmiast przeanalizować proces przygotowywania jej.

Zacznijmy w pierwszej kolejności od wody, której używasz do zaparzenia kawy w ekspresie. Woda z rany nie nadaje się do przyrządzania kawy. Są w niej różne zanieczyszczenia oraz środki dezynfekujące, nie wspominając o tym, że jest dość twarda. Nie każdy filtr jest w stanie usunąć je wystarczająco. Woda płynąca przez rury wodociągowe nabiera metalicznego posmaku, a tego nawet najlepszy filtr nie będzie w stanie zniwelować.

Wszystko to wpływa znacząco na smak kawy, która przecież w większości składa się z wody. Jeżeli chcesz przygotowywać smaczną kawę, koniecznie zadbaj o to, aby stosować w tym celu wodę wysokiej jakości.

Woda na kawę powinna być przede wszystkim świeżo pozyskana. Ta, która leżała w zbiorniku ekspresu dłużej, niż 48 godzin z pewnością nie nada odpowiedniego smaku, a wręcz znacząco go pogorszy. Do zaparzenia kawy w ekspresie nie będzie nadawała się również woda mineralna (zbyt twarda), ani przegotowana, która nie ma już odpowiedniego smaku.

Jeżeli chcemy zniwelować metaliczny posmak kawy z ekspresu , należy zaopatrzyć się w filtr uzdatniający wodę pitną. Dzbanek kosztuje około 50 zł, filtr około 10-15 zł, a wystarcza na około miesiąca. Stosowanie filtrów gwarantuje polepszenie smaku kawy, mało tego – chroni ekspres przed odkładaniem się szkodliwego kamienia.