Facebook
SZYBKI KONTAKT
48221167999

Odkamienianie ekspresu do kawy

Kamień: przyczyna nieodpowiedniego smaku i usterek

Podczas podgrzewania wody osadza się kamień. Zwężone poprzez kamień przewody nie tylko wydłużają czas podgrzewania, zwiększając przez to zużycie prądu, lecz także mogą doprowadzić do całkowitej awarii urządzenia. Kamień szkodzi jednak nie tylko ekspresowi automatycznemu, lecz wpływa również negatywnie na smak kawy. Chociaż kamień w niewielkich ilościach służy jako ważny nośnik smaku, jego zbyt duża ilość nadaje wodzie pewien posmak i utrudnia  także z powodu wahających się temperatur wody optymalne rozwinięcie aromatu kawy. 

Częstotliwość odkamieniania ekspresu do kawy zależy od twardości wody której używamy. Do odkamieniania ekspresów stosuje się tabletki lub płyny odkamieniające, z których sporządza się specjalne roztwory do odkamieniania.

Odpowiednia konserwacja gwarantuje wyśmienity smak kawy i w udowodniony sposób przedłuża czas eksploatacji automatycznego ekspresu do kawy.

Większość ekspresów do kawy posiada program odkamieniania

 

FORMULARZ NAPRAWY